dijous, 8 d’octubre del 2009

Com utilitzem els vídeos a l'aula?

A partir del moment que als centres va arribar el reproductor de vídeo, aquest va ser transformat en una eina per transmetre coneixements en millor o pitjor encert. El cert és que pocs de nosaltres no hem fet ús d'aquest recurs en algun moment en les nostres classes. Avui en dia amb la implementació de les pissarres digitals i la web 2.0 (youtube, teacherstube, ...) fa que tinguem al nostre abast una quantitat d'informació il·limitada. El problema que se'ns planteja és el de sempre, optimitzo la inversió de temps en la cerca d'aquell vídeo que segons el meu criteri ajudarà a l'alumnat a entendre, raonar, justificar algun concepte concret?
La resposta no és senzilla. El exemples metodològics que es reflecteixen en aquest escrit volen evidenciar que en algunes ocasions el fet d'escollir-ne un o un altre modifica substancialment el resultat final.

SITUACIÓ 1: El professorat posa en marxa el vídeo, ja sigui amb un aparell de vídeo, DVD, o youtube, o ... i simplement fa que l'alumnat el visioni per acabar fent algunes per veure si el contingut ha estat assimilat per l'alumnat.



SITUACIÓ 2: El professorat posa en marxa el vídeo però al llarg de la seva reproducció l'atura les vegades que creu convenient per utilitzar les imatges que es mostren com a base de l'explicació o ampliació dels continguts. El professorat veu en cada moment el grau de seguiment per part de l'alumnat i pot fer aquells aclariments que al seu entendre requereix el seu alumnat.
Cal sumar a aquesta característica afegida que si ho hem fet amb una pissarra digital llavors l'esmicolament del vídeo pot ser enviat/penjat a un entorn virtual per permetre que l'alumnat hi accedeixi en el moment de repassar, aprofundir, revisar. Aquí hi ha l'esmicolament del vídeo "
metodologia ou tecnologia".

SITUACIÓ 3: Aquest plantejament ja combina altres aspectes didàctics. Ara no serà el professor el qui transmeti la informació a l'alumant. El professor acompanya a l'alumnat i serà aquest el qui accedeixi al coneixement. La proposta seria:
  1. El professorat selecciona el vídeo a ser treballat en el moment apropiat.
  2. L'alumnat, de manera individual o en grups petits, fa un visionat del mateix i es dedica a fer preguntes test retroaccionades amb el programa Hotpotatoes.
  3. Aquestes preguntes seran enviades a un fòrum on a partir d'ell es recolliran totes i es muntarà un vídeo_quiz.
  4. Aquest video_quiz ajudarà a que tot l'alumnat revisi el contingut del vídeo havent de respondre les qüestions plantejades.
  5. Si aquest vídeo_quiz s'ha pujat a MOODLE llavors ja es converteix en una futura activitat d'autoaprenentatge.
Segur que encara hi ha maneres millor de poder treure tot el rendiment a les inacabables cerques que fem per internet buscant continguts, però si algun dia proveu les tres situacions plantejades veureu que són totalment diferents en quan a dinàmica i resultats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada