divendres, 23 d’octubre del 2009

Em cal a mi un LMS (MOODLE)?

Avui en dia ja és molta la gent que parla de MOODLE, de les seves grandeses i de les seves grans possibilitats. Entre aquest m’hi podeu considerar a mi però al llarg de les sessions de formació que he dut a terme i dels comentaris amb els companys de feina m’he adonat que encara provoca una mica de recel el seu ús.
Al final crec que la millor manera d’entrar a utilitzar un LMS (entorn virtual d’aprenentatge), MOODLE seria el més conegut a la nostra zona, cal respondre’s dues preguntes. Depenent de les respostes caldrà unes eines són millors que les altres. Ens podem trobar amb que la necessitat d’utilitzar-lo sigui imminent o bé que amb altres recursos puguem satisfer les nostres necessitats.














La primera pregunta seria:
Els recursos seran utilitzats únicament pel professorat per fer la classe o be aquests recursos cal que estiguin a l'abast de l'alumnat?
Pot ser que nosaltres tinguem tota una bateria de recursos per tal d'explicar alguns conceptes, continguts, etc i que únicament els fem anar nosaltres. Llavors segurament una solució seria tenir-los al nostre llapis de memòria (PENDRIVE) o bé si volem tenir-los sempre al nostre abast ens podríem plantejar tenir-los on-line en alguna aplicació de compartiment d'enllaços com ara delicious.
La segona pregunta es a partir de que contestem
SI a la primera. Volem tenir constància de l'activitat on-line de l'alumnat? En alguns casos el que volem és que l'alumnat tingui un llistat de recursos que en pot fer ús. Poden ser els mateixos recursos que utilitzem en les nostres classes o alguns recursos complementaris. Si la resposta és NO llavors simplement podem fer una pàgina web o encara més fàcil un BLOG on penjar-hi aquells recursos escollits. De vegades el professorat vol anar més enllà i controlar si aquell qüestionari ha estat resolt, si aquell recurs ha estat visitat, si la tasca ha estat tramesa amb el que a partir d'aquestes inquietuds surt la necessitat de passar a un entorn virtual (MOODLE).

De cap manera MOODLE és imprescindible per iniciar el canvi de la nostra manera de mostrar els continguts però l'experiència diu que si comencem a treballar de manera digital al final del camí segurament estarem utilitzant MOODLE d'una forma senzilla i sense imposicions.
Treballar en un entorn virtual ha de ser el final d'un procés que ens ha anat demanant el nostre pas de recursos tradicionals (paper, llibres, fotocòpies) als recursos digitals (videos, fotos, simulacions,...)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada