dimarts, 8 de maig del 2018

Cloenda del sisè projecte Europeu de l'INS Josep Vallverdú


Entre el dijous 3 i el dilluns 7 de maig, ha tingut lloc a les Borges Blanques la darrera trobada internacional del projecte ERASMUS + anomenat SICTEC. Professorat provinent d’Alemanya (2), Finlàndia (2), Itàlia (2) i un de Dinamarca van treballar en les conclusions del projecte. El divendres pel matí fou el dia de retrobament entre tot l’alumnat que ha participat en el projecte i el professorat amb qui van conviure durant 6 dies en alguna de les trobades internacionals. Aquest retrobament fou a l'aulABP que és on tot aquest projecte es va gestar. A la tarda varen compartir amb 27 educadors i educadores que volen fer aquest tipus de projectes o el professorat interessat en el canvi metodològic, un taller sobre com treballar per projectes de forma eficient. El projecte fou en anglès i el van dur a terme el professor Alemany, Jens Dietzsch i el coordinador del projecte F. Solans. “10 TIPS for a succesful meeting” fou el títol del taller i que va desgranar el destil·lat de 10 punts. 

Han estat tres anys de treball en posar en comú noves metodologies d’aprenentatge per seguir dotant al participant de noves eines per millorar la seva pràctica didàctica, com ja ho estan fent a l’aulABP de les Borges Blanques on la forma de treball està molt lluny de la classe magistral i dels exàmens al final de la unitat didàctica. El treball competencial ha estat al centre del projecte i ha permès recopilar, i adaptar, les bones pràctiques dels diferents països a les realitats de cada soci participant.

El grup de professorat, set internacionals i tres catalans va allotjar-se en una casa rural. Aquest allotjament, juntament amb les visites a la Vinya dels Artistes i al centre d’interpretació de la Guerra Civil a l’antic molí d’oli de Cal Gineret, va permetre als visitant apropar-los a la cultura i tradicions catalanes. De totes maneres alguns d’ells ja ho coneixien ja que l’INS Josep Vallverdú porta treballant en projecte Europeus des de l’any 2001 i hi ha socis actuals que varen començar a col·laborar l’any 2004. Aquest projecte ha estat el setè projecte Europeu de l’Institut, que consolida l’aposta per aquest tipus d’activitats a nivell de centre, i dels quals sempre n’ha estat coordinador i aquesta coordinació ha recaigut en el professor F. Solans. “F. Solans reconeix que ha estat un treball ingent el passar al davant d’aquest projectes amb molts sacrificis personals i familiars però la satisfacció de poder aportar noves eines i metodologies al nostre INS ho compensa amb escreix i l’aulABP n’és la mostra evident d’aquest resultat final. Per suposat que a nivell individual han estat més de 300 alumnes Garriguencs que han tingut l’oportunitat de conèixer i conviure amb companys d’altres països d’Europa, compartir casa seva i posar en valor l'anglès, i tot amb la tecnologia i les TIC com a principal eix motor” 
La continuïtat d’aquests projectes, de gran acceptació per la comunitat escolar, està garantida deguda al magnífic resultat de SICTEC (actual projecte) i l’encert en la línia de treball: el canvi metodològic. Han sorgit alguns spin-off d’aquest projecte, fills que seran estirats per seguir avançant el la creació d’una xarxa de centres, amb l’INS Josep Vallverdú en un dels seus vèrtex, per tal de millorar la qualitat dels docents que hi prenen part, i finalment el que és més important, la millora de les habilitats de l’alumnat que hi pren part.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada