divendres, 30 d’octubre del 2009

Del text a la paraula en mp3.

Quan estem preparant activitats interactives de vegades ens faria falta un só, una paraula per tal de poder-la treballar amb el nostre alumnat.
Podríem pensar en una activitat generada amb qualsevol dels softwares de les pissarres digitals destinats a alumnat d'educació infantil. Aquesta activitat consistiria en tenir tot un seguit d'imatges, els noms corresponents i per si fes falta el so de la paraula en qüestió. L'alumnat hauria de relacionar la imatge amb la paraula i per aquells que tinguin dificultat podrien clicar sobre la paraula i l'escoltarien.
El procediment no sembla difícil i el fitxer resultant fer per la pissarra INTERWRITE i EBEAM us els podeu descarregar aquí (INTERWRITE, EBEAM)
El motiu d'aquest escrit no es però mostrar la possibilitat de generació d'exercicis d'aquesta mena, sinó de presentar l'eina que farà possible el tenir el fitxer de so (en mp3) per tal de poder-lo completar. A més el recurs anomenat vozME permet fer-ho en diferents idiomes (català, castellà, anglès, entre d'altres) amb el que la riquesa del material generat augmenta moltíssim així com l'àmbit d'aplicació d'aquest recurs. Moltes gràcies.

divendres, 23 d’octubre del 2009

Em cal a mi un LMS (MOODLE)?

Avui en dia ja és molta la gent que parla de MOODLE, de les seves grandeses i de les seves grans possibilitats. Entre aquest m’hi podeu considerar a mi però al llarg de les sessions de formació que he dut a terme i dels comentaris amb els companys de feina m’he adonat que encara provoca una mica de recel el seu ús.
Al final crec que la millor manera d’entrar a utilitzar un LMS (entorn virtual d’aprenentatge), MOODLE seria el més conegut a la nostra zona, cal respondre’s dues preguntes. Depenent de les respostes caldrà unes eines són millors que les altres. Ens podem trobar amb que la necessitat d’utilitzar-lo sigui imminent o bé que amb altres recursos puguem satisfer les nostres necessitats.














La primera pregunta seria:
Els recursos seran utilitzats únicament pel professorat per fer la classe o be aquests recursos cal que estiguin a l'abast de l'alumnat?
Pot ser que nosaltres tinguem tota una bateria de recursos per tal d'explicar alguns conceptes, continguts, etc i que únicament els fem anar nosaltres. Llavors segurament una solució seria tenir-los al nostre llapis de memòria (PENDRIVE) o bé si volem tenir-los sempre al nostre abast ens podríem plantejar tenir-los on-line en alguna aplicació de compartiment d'enllaços com ara delicious.
La segona pregunta es a partir de que contestem
SI a la primera. Volem tenir constància de l'activitat on-line de l'alumnat? En alguns casos el que volem és que l'alumnat tingui un llistat de recursos que en pot fer ús. Poden ser els mateixos recursos que utilitzem en les nostres classes o alguns recursos complementaris. Si la resposta és NO llavors simplement podem fer una pàgina web o encara més fàcil un BLOG on penjar-hi aquells recursos escollits. De vegades el professorat vol anar més enllà i controlar si aquell qüestionari ha estat resolt, si aquell recurs ha estat visitat, si la tasca ha estat tramesa amb el que a partir d'aquestes inquietuds surt la necessitat de passar a un entorn virtual (MOODLE).

De cap manera MOODLE és imprescindible per iniciar el canvi de la nostra manera de mostrar els continguts però l'experiència diu que si comencem a treballar de manera digital al final del camí segurament estarem utilitzant MOODLE d'una forma senzilla i sense imposicions.
Treballar en un entorn virtual ha de ser el final d'un procés que ens ha anat demanant el nostre pas de recursos tradicionals (paper, llibres, fotocòpies) als recursos digitals (videos, fotos, simulacions,...)

divendres, 16 d’octubre del 2009

On trobar simulacions o activitats flash

La PDI augmenta el seu potencial si podem utilitzar simulacions flash. Encara que no és difícil trobar-ne aquí en teniu un recull. Segurament entre tots ho podem fer més llarg i divers.
Primerament cal anar a la part gestionada per educació on a través de l'edu365 podem accedir a un ampli recull de miniunitats didàctiques que van des d'infantil fins a batxillerat i cicles formatius.
 

De les infografies que jo he utilitzat en podria destacar:

  • CONSUMER EROSKI (CASTELLÀ): Té una gran quantitat d'infografies classificades en diferents grups tals com:Alimentació, Bricolatge, Economia, Medi Ambient, Motor, Noves Tecnologies, Salut, Seguretat alimentària, Solidaritat, Viatges i Habitatge.
  • ES MAS (CASTELLÀ): Plataforma mexicana on hi podem trobar infografies molt variades. No està massa estructurat. Hi podem trobar infografies que van des del atemptats de 11-S fins al Tsunami d'Àsia.
Molts diaris també inclouen infografies en les seves seccions digitals. Hi podem trobar en diaris com:
  • El Heraldo: Alguna infografia parla de la grip porcina i altres temes d'actualitat (al menys en el moment que es van publicar).
  • EL PERIÓDICO DE MEXICO (CASTELLÀ): Té un seguit d'infografies de les quals moltes fan referència a temes propers a Mèxic. Tot i això algunes són de caire general i poden ser utilitzades en aspectes com tractament contra la SIDA, vacuna pel virus de la grip NOVA, llançament d'una nau russa a l'espai...
  • EL PAIS (CASTELLÀ): infografies sobre notícies classificades segons: internacional, España, Esports, Economia, Tecnologia, Cultura, Gent i TV i societat.
També s'hi han afegit a aquest sistema de tansmetre la informació canals de televisió. Podem citar com a exemples:
  • DISCOVERY CHANNEL (CASTELLÀ): Infografies que es fan en el moment d'explicar alguna notícia. Així s'hi podria trobar l'explicació de l'airbus 380 (el més gran del mon), volcans i explicacions diverses sobre ecologia i estalvi energètic.
  • EITB (CASTELLÀ): El canal Euskal Irrati Telebista ha generat tot un seguit d'infografies que poden fer-se servir. Estan classificades en quatre categories que són: Noticies, esports, el temps i cultura. Aquestes  infografies segueixen l'estil de les de consumer eroski.
En les pàgines d'altres entitats també n'hi podem trobar.
  • RED ELÉCTRICA DE ESPAÑA (CASTELLÀ): han fet una infografia que parla de l'energia (de la producció al consum) i un fitxer pdf que explica un centre de control elèctric.
  • CANAL DE PANAMÀ (CASTELLÀ): Seguit d'infografies que parlen sobre el canal de Panamà. Són unes infografies "no animades", on cal passar d'una a l'altra de manera manual.

dijous, 8 d’octubre del 2009

Com utilitzem els vídeos a l'aula?

A partir del moment que als centres va arribar el reproductor de vídeo, aquest va ser transformat en una eina per transmetre coneixements en millor o pitjor encert. El cert és que pocs de nosaltres no hem fet ús d'aquest recurs en algun moment en les nostres classes. Avui en dia amb la implementació de les pissarres digitals i la web 2.0 (youtube, teacherstube, ...) fa que tinguem al nostre abast una quantitat d'informació il·limitada. El problema que se'ns planteja és el de sempre, optimitzo la inversió de temps en la cerca d'aquell vídeo que segons el meu criteri ajudarà a l'alumnat a entendre, raonar, justificar algun concepte concret?
La resposta no és senzilla. El exemples metodològics que es reflecteixen en aquest escrit volen evidenciar que en algunes ocasions el fet d'escollir-ne un o un altre modifica substancialment el resultat final.

SITUACIÓ 1: El professorat posa en marxa el vídeo, ja sigui amb un aparell de vídeo, DVD, o youtube, o ... i simplement fa que l'alumnat el visioni per acabar fent algunes per veure si el contingut ha estat assimilat per l'alumnat.



SITUACIÓ 2: El professorat posa en marxa el vídeo però al llarg de la seva reproducció l'atura les vegades que creu convenient per utilitzar les imatges que es mostren com a base de l'explicació o ampliació dels continguts. El professorat veu en cada moment el grau de seguiment per part de l'alumnat i pot fer aquells aclariments que al seu entendre requereix el seu alumnat.
Cal sumar a aquesta característica afegida que si ho hem fet amb una pissarra digital llavors l'esmicolament del vídeo pot ser enviat/penjat a un entorn virtual per permetre que l'alumnat hi accedeixi en el moment de repassar, aprofundir, revisar. Aquí hi ha l'esmicolament del vídeo "
metodologia ou tecnologia".

SITUACIÓ 3: Aquest plantejament ja combina altres aspectes didàctics. Ara no serà el professor el qui transmeti la informació a l'alumant. El professor acompanya a l'alumnat i serà aquest el qui accedeixi al coneixement. La proposta seria:
  1. El professorat selecciona el vídeo a ser treballat en el moment apropiat.
  2. L'alumnat, de manera individual o en grups petits, fa un visionat del mateix i es dedica a fer preguntes test retroaccionades amb el programa Hotpotatoes.
  3. Aquestes preguntes seran enviades a un fòrum on a partir d'ell es recolliran totes i es muntarà un vídeo_quiz.
  4. Aquest video_quiz ajudarà a que tot l'alumnat revisi el contingut del vídeo havent de respondre les qüestions plantejades.
  5. Si aquest vídeo_quiz s'ha pujat a MOODLE llavors ja es converteix en una futura activitat d'autoaprenentatge.
Segur que encara hi ha maneres millor de poder treure tot el rendiment a les inacabables cerques que fem per internet buscant continguts, però si algun dia proveu les tres situacions plantejades veureu que són totalment diferents en quan a dinàmica i resultats.