divendres, 26 d’abril del 2013

Ja ho va dir Steve Jobs al 2010.

Un dia vaig veure en una d'aquelles samarretes, que et trobes en els mercats amb encant, aquesta expressió:
"Tres pomes que han canviat el món". Sembla fàcil deduir que la primera fou la que compartiren Adam i Eva, la segona aquella que li caigué al cap a Newton i la darrera fou la poma mossegada d'Steve Jobs.


I això perquè en un blog sobre reflexions digitals, doncs bé, ho intentaré explicar. El Sr. Steve Jobs a l'any 2010 va dir que l'IPAD d'aquella època havia de ser qui deixés obsolets els netbooks. Com passa sempre molts vàrem pensar que no sempre es pot estar encertat (en referència a Jobs) en totes les prediccions però ara ja tenim clar que som molts els que ens vàrem equivocar. El procés iniciat per APPLE va ser multiplicat quan google va apostar per ANDROID i molts fabricants van començar a desenvolupar les seves tablets. Actualment ja ningú té cap dubte que tenir un netbook forma part del col·leccionisme tecnològic que tots anem fent a casa nostra.
I en els instituts què? Doncs igual que a tot arreu! Benvinguda Sra. Tablet! què hem de fer si no. No hi ha volta de full cal arribar a aquest estadi el més aviat possible. A final de curs es plantejarà, a nivell de direccions escolars, la disjuntiva de quin "gadget" tecnològic ha de ser el suport físic de tot l'ensenyament que, ja se suposa, hauria de ser en un bon grau digital. La resposta NO sembla ser massa complicada i respon a les sigles que en l'argot ICT ja fa anys que és coneix com BYOD. Estem, un cop més, en una situació de canvi, o millor dit, ja sempre estarem en una situació canviant on ens haurem d'anar adaptant contínuament a les noves exigències en tots els camps, l'educació no n'és pas una excepció. En aquest aiguabarreig sembla del tot assenyat el fer una bona traducció del BYOD i anar per aquest camí.
BYOD: "Bring Your Own Device" voldria dir que cadascú porti l'eina que cregui convenient, que tingui a casa seva o que li sigui més fàcil de treballar. Dit així sembla un campi qui pugui però realment el que això suposa és, que ja no és moment de fixar-se amb quin "gadget" arriba l'alumnat a l'aula, sinó quines activitats li proposem per tal de que tots, tots, independentment de l'eina, puguin treballar i assolir les competències que els hi hem de fer arribar des de totes les àrees.
A ningú se li ocorreria actualment el fer portar a tots els nens la mateixa llibreta, el mateix regle, el mateix compàs, el mateix....., però sembla que encara hi ha gent, la qual pensa que tots han de portar el mateix ordinador (netbook). Segur que quan mirarem endarrere d'aquí a uns anys, pocs espero, posarem en el mateix sac el que pensem ara dels ordinadors i del que pensàvem abans dels regles i compassos.

Hi ha alguna solució a tot aquest caos. Doncs sí hi és, i la solució passa per saber trobar aplicacions on-line, apps o qualsevol altra eina que ens permeti treballar amb qualsevol dispositiu. I sobretot saber fer propostes metodològiques que potenciïn l'aprenentatge i l'assoliment de les competències. De totes maneres això ja vindrà en un altra reflexió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada