divendres, 2 de juliol del 2010

Enllaços on decarregar el software d'algunes PDI's

En el transcurs de l'Escola d'estiu de la Noguera, ha sorgit la necessitat de poder fer un llistat d'on baixar-nos el software de les diferents pissarres digitals i d'aquesta manera poder fer una cerca d'activitats preparades i també poder provar-lo per tal de veure quin s'ajusta millor a les característiques de cadascú.
No obstant, no em cansaré de repetir que el software és una part de tot el potencial de la PDI. Si comencem a fer cerca i classificació de tota la informació digital que hi ha per la xarxa, ens adonarem aviat que la presentació del mateix es pot fer perfectament amb qualsevol pissarra i que quan hagem passat el nivell inicial, el 90% del temps estarem davant de la PDI utilitzant: el cursor (ratolí), el llapis i el "fosforito" ja que el contingut serà el que ja hem trobat per la xarxa o be en els nostres llibres digitals.
Algunes PDI comencen a incorporar cada cop més aplicacions al seu software la qual cosa pot facilitar el fet d'utilitzar-los també com a gestió d'aula o creació de recursos més avançats.
De totes maneres les galeries de recursos i els repositoris on-line de material preparat per cada pissarra pot acabar fent decidir quina es la millor, o la que més s'adapta al que nosaltres esperem d'una pissarra.
  • SMARTBOARD . Hi ha dues possibilitats, la de baixar-nos el SMART notebook per tal de crear activitats i utilitzar amb la Pissarra Smartboard, o be el NOTEBOOK interactive viewer que em permetria veure qualsevol activitat feta amb SMARTBOARD. Actualment es pot utilitzar l'express smarttech per tal de simular la pissarra Smart independent del tipus de pissarra que tenim a l'aula
  • PROMETHEAN. Una altra pissarra que permet anar més enllà.
  • MIMIO.

  • EBEAM. (Cal omplir un formulari per obtenir-lo)

  • INTERWRITE. Per poder tenir la galeria caldrà instal·lar primer el Interwrite Workspace® i a continuació Interwrite Workspace® Content

  • STARBOARD (HITACHI): Si teniu windows heu de descarregar-vos la versió 8.11.


  • Poc a poc aniré incorporant més enllaços. Si algú en té algun i vol fer-me'l arribar entre tots farem la llista més llarga i la feina més fàcil a tot aquell professorat que vol aprofundir en el software de les PDI's.
    També podeu consultar la web d'en PERE MARQUÉS on en aquest enllaç té informació útil sobre distribuïdors de pissarres digitals.

    divendres, 18 de juny del 2010

    Les pissarres digitals: una nova eina a disposició del professorat.

    Avui en dia estem assistint a canvis molt importants en quant a la manera d'ensenyar i aprendre a les nostres escoles. Ja fa uns anys que les pissarres digitals van entrara formar part del ventall d'eines a disposició del professorat per tal de fer més eficient la comunicació de coneixements entre ell i l'alumnat.
    Després d'haver fet formació en aquesta tecnologia hi ha una conclusió que es repeteix bastant: la PDI és una magnífica eina que costa "poc" de començar-la a fer servir però cal tenir al darrera un ampli ventall de recursos digitals a disposició per tal de fer-ne un bon ús. De la mateixa manera caldria conèixer un seguit de programari que ajudaria a poder treure tot el potencial de les PDI's.
    Al llarg d'aquest blog s'han donat algunes exemples com ara el HOTPOTATOES (preguntes test), el MOODLE (estructuració de continguts), el FREEMIND (realització de mapes mentals)...
    La presentació que es mostra ha volgut posar de manifest algunes de les aplicacions metodològiques que podem fer amb les PDI's sortint de consideracions tècniques, que moltes vegades són les que frenen la incorporació d'aquesta eina a la pràctica habitual de molt professorat.




    dimecres, 21 d’abril del 2010

    Esquema d'una unitat didàctica en MOODLE.

    Al llarg d'aquest blog s'han anat comentant un seguit de possibilitats que poden ajudar a fer el canvi metodològic que a dia d'avui, es demana a nivell d'ensenyament.
    Després de treballar amb l'alumnat utilitzant el MOODLE com a eina bàsica s'ha desenvolupat una estructura que s'hi pot accedir en aquest enllaç. (entra com a visitant)
     L'estructura que es planteja respon a criteris didàctics i podria esmicolar-se de la següent manera:

    Abans de començar la unitat.
    • El PROFESSORAT recull en MOODLE tota la informació pel desenvolupament de la unitat i es crea el que es podria anomenar LLIBRE DIGITAL PERSONALITZAT. Aquest inclouria:
      • Vídeos de youtube, objectes flash, simulacions…
      • Enllaços: viquipèdia, webs,…
      • Altres recursos 
      • I li dona el format de la imatge amb activitats com ara GLOSSARIS, FÒRUMS, QUESTIONARIS,...
    • Per la seva banda L'ALUMNAT, també abans de començar la unitat,
      • Realitza un mapa mental de la unitat (FREEMIND) amb l'objectiu de tenir una idea molt aproximada dels continguts a desenvolupar en el tema.
      • Crea un glossari (MOODLE) amb les paraules que li són desconegudes o considera importants.
    Durant el desenvolupament de la sessió.

    • INICI. Realització d’un qüestionari (MOODLE) a partir de les preguntes fetes per l’alumnat en els darrers 5 minuts de la sessió anterior i recollides via fòrum (MOODLE) . (5’)
    • Desenvolupament de la sessió. (40’- 45’): L’alumnat amplia el seu mapa mental. (FREEMIND) mentre el professorat (o l'alumnat) utilitzen els recursos i les activitats del LLIBRE DIGITAL PERSONALITZAT.
    • FINAL. Realització 1 pregunta test resum de la classe i apartat. (HOTPOTATOES) (5’)
    Repassar la unitat un cop acabada. 
    • PROFESSORAT: 
      • Acompanyament de la sessió amb la PDI
      • Presentació d’un qüestionari (MOODLE + HOTPOTATOES) a resoldre de forma grupal.
      • Anàlisi de les errades.
      • Comentari de les mancances conceptuals.
    • ALUMNAT: Núvol conceptual (WORDLE). Justificació, contextualització i utilització del núvol resultant de les paraules clau del tema.
    Si creieu que aquesta unitat tipus us pot ajudar us la podeu descarregar en format ZIP per tal de poder-la importar al vostre MOODLE

      dilluns, 22 de febrer del 2010

      Recursos per utilitzar amb la PDI.

      Cada cop hi ha més llocs on trobar informació per poder utilitzar-la amb la PDI. El Sr. Rafael Maroto ha creat un curs per iniciar-se en l'ús del MOODLE i dins d'aquest curs a part de trobar enllaços per baixar el software d'SMART BOARD i EBEAM jo recomanaria una pàgina on hi ha tot un seguir d'enllaços ordenats per matèries on obtenir materials per utilitzar-los amb les PDI.
      El portal soloprofes també té molt material organitzat per matèries i nivells (però no hi ha res de tecnologia!) aplicables a les PDI. Permet baixar material i també pujar el que nosaltres elaborem. La majoria del material està fet utilitzant Scrapbook (EBEAM).


      En un altre format, podeu trobar també més informació sobre recursos digitals.
      Recursos Para La PDI